Hotel Spa Hévíz****Balázs VendégházHotel Európa fit****

 

Apartman Balázs

A gyógytó

A gyógyforrások meleg vize az ember legősibb gyógyszere. A természet által adott gyógymódokra az ember már évszázadokkal ezelőtt felfigyelt és alkalmazta is azokat. Hazánkban már a középkorban tudatosan használták gyógyforrásaink vizeit, amit igazol az a szellemes középkori egészségügyi szabályzat is amely szerint:

„A fürdő, a bor árt a test egészségének, de a fürdő, a bor visszaadja a test egészségét.”

A XVIII. sz. egyik legjelentosebb hidrológiaiés balneológiai munkájában írtak gondolatai is megszívlelendőek:

„Jó a napi munkában megfáradtaknak, mert felfrissíti őket, de jó a semmittevőknek is, mert azokat munkára serkenti...”

A gyógyvizek az ember bajaira, szenvedéseire jót ígérnek, de emellett veszélyük is van, ha előírástól és szabálytól eltérően használják. Napjainkban világjelenség, hogy orvos és beteg újra a természetes gyógymódok felé fordul.

A hévízi gyógykúra lényege, hogy a felhalmozott tudományos tapasztalatoknak, a sok évtizedes, sőt évszázados orvosi gyakorlatnak megfelelően ”adagolják” a betegeknek a gyógyító fürdőzést. A hévízi kúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hőfokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegőnek, a radioaktív sugárzásnak, az éghajlatnak. A hévízi kúra időtartama 2-3 hét.
 

A hévízi tavat, mint természetes gyógytényezőt, ökológiai egységeknek kell tekinteni, amelynek elsődlegesen meghatározó eleme a tóvíz adott hidrofizikai, hidrokémiai és hidrobiológiai tulajdonsága, valamint a víz kölcsönhatása a tómedret képező iszapággyal és a környezet adott mikroklímájával. A hévízi kúra különleges sajátossága a szabad ég alatt, a nagy területű természetes tó langyos-meleg vízében a gyógyfürdőzés.

A hévízi tófürdő eredményességét a nyugtatólag ható környezet mellett a gyógytényezők együttes hatása idézi elő.