Hotel Spa Hévíz****Balázs VendégházHotel Európa fit****

 

Apartman Balázs

Világörökség

A Hévízgyógyfürdő Kht. vagyonkezelésében áll a Hévízi Gyógytó, melyet nemzeti kincsként tartunk számon.

A 2002. októberében benyújtott pályázat eredményeképpen 2003. januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a Hévízi-tavat természeti kategóriában a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a Tihanyi félsziget természeti jelenségeivel ún. sorozatjelöléssel az új, magyar Várományosi Listára.

2004. március 2-án a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága megerősítette a sorozatjelölést a várományosi listán, de a kultúrtáj kategóriát javasolta.

A hévízi gyógyászat több száz éves fejlődése és a világon egyedülálló természetes gyógytényezőkön alapuló balneoterápia, továbbá a helyi és regionális környezetre, kultúrára gyakorolt hatásával, illetve egyedülálló élővilágával érdemelte ki a Világörökség Várományosi listáján jelölést.

A jelen feladata az UNESCO Világörökségi Egyezményében leírt nevezési kritériumoknak való megfelelés. Ennek előzményeként 2003. márciusában felterjesztésre került a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához a Hévízi Gyógytó Természetvédelmi Terület Kezelési Terve.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Hévízi Gyógytó Természet- védelmi Területét 2006. április 20-án hozott rendeletében mintegy 30 hektárral kibővítette.
  Hévíz Tófürdő